1. Ethanol

  Nederland gaat de Euro 95 vanaf najaar 2019 mengen met maximaal 10% ethanol, een duurzame biobrandstof. Op het E10-mengsel kunnen vrijwel alle benzineauto’s probleemloos rijden, behalve enkele oudere modellen. Bij auto’s van na oktober 2018 staat bij de tankvulopening een sticker met E10 of raadpleeg het instructieboekje. Is de informatie niet voor handen, informeer dan bij twijfel je autodealer of doe de E10 check. 

 2. Ombouw naar gasmotor

  Een optie is een aanpassing van je motor zodat die op gas kan rijden. In dat geval kun je 100% groengas tanken. Een verbranding op gas verloopt schoon. Zeker bij oude auto’s valt daar veel winst te behalen. Groengas is goedkoper dan benzine. Anders dan Compressed Natural Gas (CNG), is groengas hernieuwbaar en niet fossiel. Er zijn inmiddels overal in Nederland groengastankstations. Groengas zorgt tot 80% minder CO2-uitstoot dan diesel en benzine. In sommige gevallen is de uitstoot zelfs 100% minder. Een auto op gas rijdt stil en schoon en met een lage uitstoot van roet of fijnstof. Kijk op deze kaart waar je groengas kunt tanken. Vraag uw dealer of garagebedrijf of dit voor uw auto mogelijk is. Niet alle auto’s zijn hier geschikt voor.

 3. Ombouw naar LPG-motor

  Er zijn ook andere ombouwopties. Zo kun je eenvoudig je benzineauto aanpassen zodat die op Liquified Petroleum Gas (LPG) kan rijden. LPG is veel goedkoper dan benzine. Het gebruik van LPG leidt tot ongeveer 10- 20% minder CO2-uitstoot dan benzine. Houd er wel rekening mee dat het inbouwen van een LPG-tank ruimte kost in de auto. Er is in Nederland nog geen groene LPG op de markt, maar er wordt hard aan gewerkt om dat op korte termijn voor elkaar te krijgen. Dan zal de CO2-winst nog groter zijn. Kijk voor informatie op www.autogas.nl. Vraag uw dealer of garagebedrijf of dit voor uw auto mogelijk is. Niet alle auto’s zijn hier geschikt voor.

 4. Flexifuel-motor

  Ook is het ombouwen van je benzinemotor naar een flexifuel-motor in theorie mogelijk. Dat maakt de motor geschikt om op alle soorten benzine-ethanolmengsels te rijden.

  Rai Vereniging geeft aan dat Nederland deze optie wettelijk niet toestaat, zonder toestemming van de fabrikant. Ook wijst Rai Vereniging erop dat bij ombouw van oudere benzinemotoren naar een flexifuelmotor, de motor mogelijk te veel lokale emissies uitstoot, wat niet goed is voor de luchtkwaliteit.

  De flexifuel-motor kan benzinemengsels aan tot een maximum van 85% ethanol en 15% benzine (E85). Deze E85 is echter maar op twee plaatsen in Nederland beschikbaar: bij tankstation Greenplanet in het Drentse Pesse en bij Rotterdam. Bovendien zijn er partijen die thuisleveringen aanbieden.

  In Frankrijk is E85 bij steeds meer tankstations te verkrijgen. E85 is daar goedkoper dan benzine.

 5. Ombouw naar elektromotor

  Een laatste overweging die je kunt maken, is om in je voertuig een elektromotor te installeren. De kosten van deze ombouw zijn hoog, maar in gebruik zijn elektrische motors veel goedkoper dan benzinemotors. Het zou goed zijn ernaar te streven de ombouwkosten terug te dringen. Kijk op de website van Nederland Elektrisch voor meer informatie.

Veelgestelde vragen