1. Hernieuwbare diesel

  Auto’s met de nieuwste Euro 6-dieselmotoren kunnen technisch gezien in principe allemaal 100% hernieuwbare diesel gebruiken, en dus fossielvrij rijden. 100% synthetisch gemaakte, hernieuwbare diesel is inmiddels op verschillende plekken beschikbaar. Op een volle tank is het prijsverschil ongeveer 8 euro. Voor minder dan 10 euro rijd je dus volledig fossielvrij een afstand als Amsterdam-Basel. Er worden verschillende merknamen voor gebruikt. Aan de pomp is het herkenbaar aan het XTL-brandstoflabel. Let wel op dat je geen GTL-tankt. Deze brandstof valt ook onder het XTL-label, maar wordt gemaakt van aardgas en is dus niet hernieuwbaar. Zie de veelgestelde vragen voor meer informatie over het XTL-label.

  Kijk op de kaart waar je hernieuwbare diesel kunt tanken.

 2. Check je dop of bij je dealer

  Niet alle dieselauto’s met een Euro 6-dieselmotor zijn door de autofabrikant vrijgegeven voor het gebruik van hernieuwbare diesel. Om zeker te weten of je auto is vrijgegeven, check het brandstoflabel op de tankdop of in het autoboekje of daar het XTL-label staat. Bij twijfel kan je dit navragen bij je importeur of dealer.

 3. Biodiesel

  Is jouw motor niet geschikt voor 100% hernieuwbare diesel? Niet getreurd: in de standaarddiesel B7 is tot 7% biodiesel bijgemengd. Aan de pomp kan daar in elke dieselmotor nog tot 30% hernieuwbare diesel aan worden toegevoegd. Er is nu al standaarddiesel te tanken die voor 20% is bijgemengd met hernieuwbare diesel. We verwachten dat dit bijmengen in de toekomst meer zal gaan gebeuren.

  Kijk op de kaart waar je B7 met 20% hernieuwbare diesel kunt tanken.

Over synthetische hernieuwbare diesel

De synthetische hernieuwbare diesel valt onder de EN15940-norm. Peugeot, Citroën, Renault en Volvo accepteren deze hernieuwbare diesel (te herkennen aan XTL-label op de pomp) in al hun personenauto’s met Euro 6-dieselmotor. In de Verenigde Staten hebben automerken AUDI, BMW en Volkswagen de personenauto’s met Euro 6-dieselmotoren vrijgegeven voor deze norm. Omdat het technisch gezien al mogelijk is, zou zo’n vrijgeving voor personenauto’s in Europa redelijk gemakkelijk geregeld kunnen worden.

Veelgestelde vragen