1. Euro 6-dieselmotor

  Als je overweegt een auto met een dieselmotor aan te schaffen, raden we je aan te kiezen voor een auto met een Euro 6-dieselmotor. Deze auto’s kunnen technisch gezien in principe allemaal 100% fossielvrij rijden. De fabrikant moet het gebruik van hernieuwbare diesel wel vrijgeven. Niet alle dieselauto’s met een Euro 6-dieselmotor zijn door de autofabrikant vrijgegeven voor het gebruik van 100% hernieuwbare diesel. Om zeker te weten of je auto is vrijgegeven, check de informatie op de tankdop of in het instructieboekje. Je kan ook navraag doen bij de importeur of dealer. Peugeot, Citroën, Renault en Volvo accepteren 100% hernieuwbare diesel (te herkennen aan XTL-label op de pomp) in al hun personenauto’s met Euro 6-dieselmotor. In de Verenigde Staten hebben automerken AUDI, BMW en Volkswagen de personenauto’s met Euro 6-dieselmotoren vrijgegeven voor deze norm. Helaas geldt dat nog niet voor hun personenauto’s in Europa.

 2. Hernieuwbare diesel

  Hernieuwbare diesel valt onder de EN15940-norm. Deze 100% synthetisch gemaakte, hernieuwbare diesel is aan de pomp herkenbaar aan het XTL-brandstoflabel. Let wel op: ook de brandstof GTL valt onder het XTL-label. Deze brandstof wordt echter gemaakt van aardgas en is dus niet hernieuwbaar. Zie de veelgestelde vragen voor meer informatie over het XTL-label.

 3. Biodiesel

  Is jouw motor niet geschikt voor 100% hernieuwbare diesel? Niet getreurd: in de standaarddiesel B7 is tot 7% biodiesel bijgemengd. Aan de pomp kan daar in elke dieselmotor nog tot 30% hernieuwbare diesel aan worden toegevoegd. Er is nu al standaarddiesel te tanken die voor 20% is bijgemengd met hernieuwbare diesel. We verwachten dat dit bijmengen in de toekomst meer zal gaan gebeuren.

 4. Waar te tanken?

  Op deze kaart kun je zien waar in Nederland hernieuwbare diesel en standaarddiesel vermengd met hogere blends hernieuwbare diesel verkrijgbaar zijn.

Veelgestelde vragen