Als je overweegt een auto met een dieselmotor aan te schaffen, raden we je aan te kiezen voor een auto met een Euro 6-dieselmotor. Deze auto’s kunnen technisch gezien in principe allemaal 100% fossielvrij rijden. De fabrikant moet het gebruik van hernieuwbare diesel wel vrijgeven. Niet alle dieselauto’s met een Euro 6-dieselmotor zijn door de autofabrikant vrijgegeven voor het gebruik van 100% hernieuwbare diesel. Om zeker te weten of je auto is vrijgegeven, check de informatie op de tankdop of in het instructieboekje. Je kan ook navraag doen bij de importeur of dealer. Peugeot, Citroën, Renault en Volvo accepteren 100% hernieuwbare diesel (te herkennen aan XTL-label op de pomp) in al hun personenauto’s met Euro 6-dieselmotor. In de Verenigde Staten hebben automerken AUDI, BMW en Volkswagen de personenauto’s met Euro 6-dieselmotoren vrijgegeven voor deze norm. Helaas geldt dat nog niet voor hun personenauto’s in Europa.
Hernieuwbare diesel
Hernieuwbare diesel valt onder de EN15940-norm. Deze 100% synthetisch gemaakte, hernieuwbare diesel is aan de pomp herkenbaar aan het XTL-brandstoflabel. Let wel op: ook de brandstof GTL valt onder het XTL-label. Deze brandstof wordt echter gemaakt van aardgas en is dus niet hernieuwbaar. Zie de veelgestelde vragen voor meer informatie over het XTL-label.
Biodiesel
Is jouw motor niet geschikt voor 100% hernieuwbare diesel? Niet getreurd: in de standaarddiesel B7 is tot 7% biodiesel bijgemengd. Aan de pomp kan daar in elke dieselmotor nog tot 30% hernieuwbare diesel aan worden toegevoegd. Er is nu al standaarddiesel te tanken die voor 20% is bijgemengd met hernieuwbare diesel. We verwachten dat dit bijmengen in de toekomst meer zal gaan gebeuren.
Waar te tanken?
Op deze kaart kun je zien waar in Nederland hernieuwbare diesel en standaarddiesel vermengd met hogere blends hernieuwbare diesel verkrijgbaar zijn.
Bijmengen van biobrandstoffen is strikt geregeld. Alle motoren zijn door de fabrikant afgesteld op bestaande brandstofstandaarden. Deze standaarden regelen op Europees niveau hoeveel biobrandstof er mag worden bijgemengd. Biobrandstoffen in het brandstofmengsel moeten dus voldoen aan deze afspraken. Dit zorgt ervoor dat voertuig en brandstof goed functioneren. Als de biobrandstof voldoet aan de standaard mag het gebruikt worden.
Het korte antwoord is: biobrandstof vervangt fossiel.
Het broeikaseffect komt door uitstoot van steeds meer CO2 in de atmosfeer, afkomstig van fossiele brandstoffen. Gebruik van biobrandstoffen doorbreekt dit. Bij biobrandstoffen is de kringloop als volgt: planten nemen koolstof uit de lucht op en gebruiken het als bouwstof. Van deze bouwstof wordt brandstof gemaakt. Verbranding geeft weer koolstof die planten weer opnemen: een gesloten kringloop en geen toenemende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.
Door de vraag naar fossielvrije alternatieven voor transport stijgt de vraag naar biobrandstoffen. Dit vergroot de vraag naar groene grondstoffen. Deze vraag leidt tot meer productie en daarvoor moeten we meer grondstoffenstromen (zoals onbenutte reststromen) op een lang-volhoudbare, duurzame manier gaan organiseren.
Dit zijn deels dezelfde grondstoffen die ook nodig zijn voor andere producten in de biobased economy. Zo organiseert de vraag naar biobrandstoffen ook de grondstoffen voor bijvoorbeeld de groene chemie.