Ethanol
Nederland gaat vanaf najaar 2019 E95 mengen met 10% ethanol, een duurzame biobrandstof. Op het E10-mengsel kunnen vrijwel alle benzineauto’s probleemloos rijden, behalve enkele oudere modellen. Om zeker weten of jouw bedrijfsvoertuig op E10 kan rijden, vraag je het na bij je autodealer of doe de E10 check. 

Flexifuel-motor
Ook is het ombouwen van je benzinemotor naar een flexifuel-motor in theorie mogelijk. Dat maakt de motor geschikt om op alle soorten benzine-ethanolmengsels te rijden.

Rai Vereniging geeft aan dat Nederland deze optie wettelijk niet toestaat, zonder toestemming van de fabrikant. Ook wijst Rai Vereniging erop dat bij ombouw van oudere benzinemotoren naar een flexifuelmotor, de motor mogelijk te veel lokale emissies uitstoot, wat niet goed is voor de luchtkwaliteit.

De flexifuel-motor kan benzinemengsels aan tot een maximum van 85% ethanol en 15% benzine (E85). Deze E85 is echter maar op twee plaatsen in Nederland beschikbaar: bij tankstation Greenplanet in het Drentse Pesse en bij Rotterdam. Bovendien zijn er partijen die thuisleveringen aanbieden.

In Frankrijk is E85 bij steeds meer tankstations te verkrijgen. E85 is daar goedkoper dan benzine.

Het zou mooi zijn om samen op te trekken met autofabrikanten om in principe standaard flexibel benzine-auto’s te leveren zodat er maximale bijmengmogelijkheden zijn.

Ombouw naar gasmotor
Een derde optie is een aanpassing van je motor zodat die op gas kan rijden. In dat geval kun je 100% groengas tanken. Groengas is goedkoper dan benzine. Anders dan Compressed Natural Gas (CNG), is groengas 100% hernieuwbaar. Er zijn inmiddels overal in Nederland groengastankstations. Groengas zorgt tot 80% minder CO2-uitstoot dan diesel en benzine. In sommige gevallen is de uitstoot zelfs 100% minder. Een auto op gas rijdt stil en schoon en met een lage uitstoot van roet of fijnstof. Kijk op deze kaart waar je groengas kunt tanken.

Ombouw naar LPG-motor
Er zijn ook andere ombouwopties. Zo kun je eenvoudig je benzineauto aanpassen zodat die op Liquified Petroleum Gas (LPG) kan rijden. LPG is veel goedkoper dan benzine. Het gebruik van LPG leidt tot ongeveer 20% minder CO2-uitstoot dan benzine. LPG-motoren stoten aanzienlijk minder emissies als roet en fijnstof uit (circa 81% minder fijnstof) en 74% minder NOx-uitstoot dan dieselvoertuigen. Houd er wel rekening mee dat het inbouwen van een LPG-tank ruimte kost in de auto. Er is in Nederland nog geen groene LPG op de markt, maar er wordt hard aan gewerkt om dat op korte termijn voor elkaar te krijgen. Dan zal de CO2-winst nog groter zijn. Kijk voor informatie op www.autogas.nl

Ombouw naar elektromotor
Een laatste overweging die je kunt maken, is om je motor om te laten bouwen tot een elektromotor. De kosten van deze ombouw zijn hoog, maar in gebruik zijn elektrische motors veel goedkoper dan benzinemotors. Het zou goed zijn ernaar te streven de ombouwkosten terug te dringen.

Veel gestelde vragen