Hernieuwbare diesel
Hernieuwbare, synthetische diesel is 100% fossielvrij en draagt het brandstoflabel XTL. Deze synthetische diesel valt onder de EN15940-norm. Niet alle dieselmotoren zijn geschikt om op deze brandstof te rijden. Rij je met een dieselmotor die ouder is dan Euro 5 (dus Euro 4 of lager), ga dan na of de importeur van het merk van jouw auto het gebruik van hernieuwbare diesel met brandstoflabel XTL toestaat. Als dat zo is, valt het gebruik ervan onder de garanties van de auto.
B7
Als hernieuwbare diesel tot maximaal 30% is bijgemengd met fossiele diesel, is het mengsel nog steeds een standaarddiesel met brandstoflabel B7. Je auto kan daar dus probleemloos op rijden.
Biodiesel
Naast hernieuwbare diesel bestaat er ook biodiesel. Biodiesel, ook wel FAME genoemd, mag tot 7% worden bijgemengd in de standaarddiesel. Deze standaarddiesel kan in elk dieselvoertuig worden gebruikt en heeft als brandstoflabel B7.
Klopt. In elke liter benzine of diesel die je tankt zit momenteel zo’n 5% tot 7% biobrandstof. Een auto met gasmotor kan op 100% groengas rijden. Ethanol kan probleemloos toegevoegd worden tot 10% in de meeste benzineauto’s en hernieuwbare diesel tot 30% in dieselvoertuigen. Sommige autofabrikanten zien ook geen problemen met 50% of zelfs 100% hernieuwbare diesel in hun nieuwste modellen.
Bij elke tankbeurt tank je nu al zo’n 5 a7% biobrandstoffen. Dat zit standaard bijgemengd. Met een benzineauto kun je ook e10 tanken, als de auto daarvoor geschikt is. Bij een continue groeiend aantal tankstations in Nederland kun je terecht voor 100% groengas of voor diesel met hogere mengsels hernieuwbare diesel.
Elektrische auto’s gaan er steeds meer komen. Maar niet iedereen kan nu al overstappen. En rijdt voorlopig nog met een brandstofmotor. Inzet biobrandstoffen brengt het gebruik van fossiele brandstoffen nu al terug. En daarmee gaat de CO2-uitstoot van bestaande voertuigen omlaag. Als alle bestaande auto’s met brandstofmotor op meer biobrandstoffen rijden, dan levert dat per direct een grote CO2-winst op.