Zuinig en goedkoop
Goed dat je op LPG rijdt! Rijden op LPG bespaart in vergelijking met benzine zo’n 20% op CO2-uitstoot. Bovendien stoten LPG-motoren aanzienlijk minder emissies als roet en stikstof uit dan gewone benzinemotors. Zuinig dus, en ook nog eens goed voor de portemonnee. LPG kost op dit moment 0,85 eurocent aan de pomp en is daarmee veel goedkoper dan benzine. Kijk hier hoeveel je kan besparen door op LPG te gaan rijdenop
Groene LPG
In principe kan een LPG-voertuig op 100% groene LPG rijden. Groene LPG is echter nog niet verkrijgbaar bij Nederlandse tankstations. Er wordt hard aan gewerkt deze brandstof beschikbaar te maken. Wanneer dat gebeurt, kun je deze direct tanken en rij je voortaan volledig fossielvrij. Als er een blend op de markt komt, rij je in ieder geval deels fossielvrij. En dat is ook mooi – alle beetjes helpen.
Het korte antwoord is: biobrandstof vervangt fossiel.
Het broeikaseffect komt door uitstoot van steeds meer CO2 in de atmosfeer, afkomstig van fossiele brandstoffen. Gebruik van biobrandstoffen doorbreekt dit. Bij biobrandstoffen is de kringloop als volgt: planten nemen koolstof uit de lucht op en gebruiken het als bouwstof. Van deze bouwstof wordt brandstof gemaakt. Verbranding geeft weer koolstof die planten weer opnemen: een gesloten kringloop en geen toenemende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.
Door de vraag naar fossielvrije alternatieven voor transport stijgt de vraag naar biobrandstoffen. Dit vergroot de vraag naar groene grondstoffen. Deze vraag leidt tot meer productie en daarvoor moeten we meer grondstoffenstromen (zoals onbenutte reststromen) op een lang-volhoudbare, duurzame manier gaan organiseren.
Dit zijn deels dezelfde grondstoffen die ook nodig zijn voor andere producten in de biobased economy. Zo organiseert de vraag naar biobrandstoffen ook de grondstoffen voor bijvoorbeeld de groene chemie.
In de biobased economie vervangen we fossiele grondstoffen voor organische — dus voortdurend hernieuwbare — grondstoffen. Nu steunt onze economie voor een zeer belangrijk deel op fossiele grondstoffen. Dit heeft grotere nadelen (CO2 uitstoot, klimaatverandering, schaarste). In nauwe samenhang met de biobased economy komt de circulaire economie op, waarbij het de bedoeling is om producten steeds langer te gebruiken, hergebruik te stimuleren en recycling optimaliseren.