1. Ethanol

  Nederland gaat benzine vanaf najaar 2019 mengen met 10% ethanol, een duurzame biobrandstof. Op het E10-mengsel kunnen vrijwel alle benzineauto’s probleemloos rijden, behalve enkele oudere modellen. Om zeker weten of jouw bedrijfsvoertuig op E10 kan rijden, vraag je het na bij je autodealer of doe de E10 check.

 2. Flexifuel-motor

  Een van de mogelijkheden is het ombouwen van je benzinemotor naar een flexifuel-motor, die kan herkennen welke soort brandstof erin zit. Dat maakt de motor geschikt om op alle soorten benzine-ethanolmengsels te rijden. De flexifuel-motor kan benzinemengsels aan tot een maximum van 85% ethanol en 15% benzine (E85). Deze E85 is echter maar op twee plaatsen in Nederland beschikbaar in Pesse en in Rotterdam. Bovendien zijn er partijen die thuisleveringen aanbieden.

  In Frankrijk is E85 bij steeds meer tankstations te verkrijgen. E85 is daar goedkoper dan benzine. Rijden op E85 is technisch mogelijk. Rai Vereniging geeft aan dat Nederland de optie wettelijk niet toestaat, zonder toestemming van de fabrikant.

  Het zou mooi zijn om samen op te trekken met autofabrikanten om in principe standaard flexibel benzine-auto’s te leveren zodat er maximale bijmengmogelijkheden zijn.

 3. Ombouw naar gasmotor

  Een derde optie is een aanpassing van je motor zodat die op gas kan rijden. In dat geval kun je 100% groengas tanken. Groengas is goedkoper dan benzine. Anders dan Compressed Natural Gas (CNG), is groengas hernieuwbaar en niet fossiel. Er zijn inmiddels overal in Nederland groengastankstations. Groengas zorgt tot 80% minder CO2-uitstoot dan diesel en benzine. In sommige gevallen is de uitstoot zelfs 100% minder. Een auto op gas rijdt stil en schoon en met een lage uitstoot van roet of fijnstof. Kijk op deze kaart waar je groengas kunt tanken. Vraag uw dealer of garagebedrijf of dit voor uw auto mogelijk is. Niet alle auto’s zijn hier geschikt voor.

 4. Ombouw naar LPG-motor

  Er zijn ook andere ombouwopties. Zo kun je eenvoudig je benzineauto aanpassen zodat die op Liquified Petroleum Gas (LPG) kan rijden. LPG is veel goedkoper dan benzine. Het gebruik van LPG leidt tot ongeveer 10- 20% minder CO2-uitstoot dan benzine. Houd er wel rekening mee dat het inbouwen van een LPG-tank ruimte kost in de auto. Er is in Nederland nog geen groene LPG op de markt, maar er wordt hard aan gewerkt om dat op korte termijn voor elkaar te krijgen. Dan zal de CO2-winst nog groter zijn. Kijk voor informatie op www.autogas.nl. Vraag uw dealer of garagebedrijf of dit voor uw auto mogelijk is. Niet alle auto’s zijn hier geschikt voor.

 5. Ombouw naar elektromotor

  Een laatste overweging die je kunt maken, is om je motor om te laten bouwen tot een elektromotor. De kosten van deze ombouw zijn hoog, maar in gebruik zijn elektrische motors veel goedkoper dan benzinemotors. Het zou goed zijn ernaar te streven de ombouwkosten terug te dringen.

Veelgestelde vragen