Goed dat jouw bedrijfsvoertuig een gasmotor heeft! CNG-motoren kunnen namelijk al op 100% groengas rijden. Groengas zorgt voor ruim 80% minder CO2-uitstoot dan diesel en benzine. Soms is de uitstoot zelfs 100% minder. Rijden op groengas is bovendien goedkoper dan rijden op diesel of benzine.
De kosten
Groengas kost op dit moment aan de pomp ongeveer €1,18. Dat is goedkoper dan benzine en diesel. Met groengas rijd je voor € 3 al snel honderd kilometer fossielvrij.
Over het algemeen zijn voertuigen met een gasmotor duurder in aanschaf dan benzine- of dieselvoertuigen. De brandstof is daarentegen weer goedkoper (zie de veelgestelde vragen voor meer informatie over de kosten van rijden op groengas). Groengasvoertuigen zijn ook tweedehands aan te schaffen.
Maak je veel kilometers met je bedrijfsvoertuig, dan is rijden op groengas al snel goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Het nu al mogelijk om 100% fossielvrij op CNG te kunnen rijden.
Groengas tanken
Nog meer goed nieuws: Nederland heeft een goed ontwikkeld netwerk van groengas-tankpunten. Kijk op de kaart waar je groengas kunt tanken.
Door de vraag naar fossielvrije alternatieven voor transport stijgt de vraag naar biobrandstoffen. Dit vergroot de vraag naar groene grondstoffen. Deze vraag leidt tot meer productie en daarvoor moeten we meer grondstoffenstromen (zoals onbenutte reststromen) op een lang-volhoudbare, duurzame manier gaan organiseren.
Dit zijn deels dezelfde grondstoffen die ook nodig zijn voor andere producten in de biobased economy. Zo organiseert de vraag naar biobrandstoffen ook de grondstoffen voor bijvoorbeeld de groene chemie.
De in Nederland gebruikte biobrandstoffen in diesel zijn bijna volledig gemaakt van afval- en reststromen. Groengas wordt veelal gewonnen uit (riool)waterzuivering. Voor benzine komen de bijgemengde biobrandstoffen (voornamelijk ethanol) in grote mate uit gewas-gebaseerde grondstoffen. De brandstoffen kunnen in Nederland zijn gemaakt of ingekocht van buitenlandse (meestal Europese) bedrijven.
Lees hierover ook deze blog van Eric van den Heuvel, directeur Platform Duurzame Biobrandstoffen.
In de biobased economie vervangen we fossiele grondstoffen voor organische — dus voortdurend hernieuwbare — grondstoffen. Nu steunt onze economie voor een zeer belangrijk deel op fossiele grondstoffen. Dit heeft grotere nadelen (CO2 uitstoot, klimaatverandering, schaarste). In nauwe samenhang met de biobased economy komt de circulaire economie op, waarbij het de bedoeling is om producten steeds langer te gebruiken, hergebruik te stimuleren en recycling optimaliseren.