1. Elektrische aandrijving

  In het light duty-segment gaat de overgang naar nieuwe elektrische modellen snel. Kijk op Nederland Elektrisch voor je mogelijkheden. Elektrische aandrijving bespaart energiegebruik door de grotere efficiëntie van de elektromotor. Elektrische motoren stoten bovendien geen emissies uit.

  Bij je energieleverancier kun je vragen om 100% hernieuwbare elektriciteit, zodat je echt 100% fossielvrij kunt rijden. Gebruik je elektriciteit uit de Nederlandse stroommix, dan rijd je ongeveer 15% fossielvrij.

  Er zijn bedrijven die bestaande voertuigen kunnen ombouwen naar een elektrische aandrijving. Dat kan zowel op een elektrische batterij als op een brandstofcel met waterstof. In de veelgestelde vragen vind je meer informatie over beide opties.

 2. Voertuigen voor binnen de stad

  Gebruik je je voertuig alleen binnen de stad, dan zijn er nog andere opties om in overweging te nemen. Voor stadslogistiek komen er lichte elektrische voertuigen beschikbaar, speciaal voor binnenstedelijk verkeer dat niet harder gaat dan 50 kilometer per uur. Sommige van die voertuigen gaan niet sneller dan 30 kilometer per uur. Hierdoor is het mogelijk om met veel lichtere voertuigen te rijden. Dat scheelt enorm in batterijcapaciteit. Dit maakt dat er goedkope elektrische modellen ontwikkeld kunnen worden. Er zullen naar verwachting nog veel meer nieuwe modellen op de markt komen in dit segment. Meer modellen zijn te vinden op www.nederlandelektrisch.nl

 3. Waterstof

  Ook zijn er voertuigen op waterstof. Als je groene waterstof gebruikt, rijden die zonder uitstoot en 100% fossielvrij. Zie voor de modellen en mogelijkheden op dit gebied: www.H2platform.nl.

 4. Overige opties

  Voor alle niet-elektrische of waterstofvoertuigen voor zakelijk verkeer of light duty is het advies om hernieuwbare brandstoffen te gebruiken. 100% hernieuwbaar is mogelijk met groengas in een CNG-motor of met 100% hernieuwbare diesel in een Euro VI-dieselvoertuig. Er zijn ook blends van gewone met hernieuwbare diesel verkrijgbaar. De nieuwste generatie motoren rijdt schoon. Voertuigen met deze motoren presteren allemaal binnen de norm voor lokale emissies. Ook de aanschaf van een LPG-voertuig zorgt voor minder brandstofgebruik en voor reductie van lokale emissies. Vraag wanneer je een nieuw voertuig op benzine wil aanschaffen om een flexifuel-type. Die motor biedt de mogelijkheid om zonder veel extra kosten op hoge blends van benzine met duurzame ethanol te rijden

Veelgestelde Vragen