1. Hernieuwbare diesel

  1. Hernieuwbare diesel

  Voertuigen met Euro V- en VI-dieselmotoren kunnen technisch gezien allemaal rijden op 100% synthetisch gemaakte, hernieuwbare diesel. Deze brandstof valt binnen de EN15940-brandstofspecificatie. De hernieuwbare diesel is aan de pomp herkenbaar aan het XTL-brandstoflabel.

  Grote merken als Scania, Renault, Volvo, MAN, Iveco en Ford staan het gebruik van EN15940 brandstoffen in de Euro V- en VI-dieselmotors toe. Om zeker te weten of jouw voertuig op deze brandstof kan rijden, raden we je aan dat te checken bij de importeur. Ook voor oudere dieselmotor is het goed om eerst te checken welke brandstof er getankt kan worden.

  100% fossielvrije diesel is aan de pomp duurder dan fossiele diesel. Afhankelijk van de olieprijs scheelt het gemiddeld 20 eurocent per liter. De prijs van de hernieuwbare diesel is echter een stuk stabieler, recentelijk scheelde het bij hoge brandstofprijzen nog maar minder dan 10 cent. Op de kaart kun je zien waar je 100% hernieuwbare diesel kunt tanken.

 2. Mengvarianten

  Er zijn ook mengsels van fossiele diesel met 20% of 30% hernieuwbare diesel verkrijgbaar. Het prijsverschil is dan nog slechts enkele eurocenten. Wil of kun je de hogere prijs van 100% hernieuwbare diesel niet betalen, dan raden we je aan om te kiezen voor een mengvorm: elke besparing van CO2 telt. De blends zijn aan de pomp te herkennen als B7 en kunnen probleemloos worden gebruikt in alle dieselvoertuigen, ongeacht het type. Op de kaart kun je zien waar dieselblends met 20 of 30% hernieuwbare diesel te krijgen zijn.

 3. FAME

  Naast hernieuwbare diesel binnen de EN15940-brandstofspecificatie en de mengvormen met hernieuwbare diesel, bestaat er ook B7-standaarddiesel. Deze standaarddiesel bevat maximaal 7% Fatty Acid Methyl Ester (FAME). Er zijn dieselvoertuigen die hogere percentages FAME rijden. Daar is de motor op aangepast. Meestal hebben deze voertuigen eigen vulpunten.

Veelgestelde Vragen