Heeft je truck of vrachtwagen een Euro III- of IV-dieselmotor, dan raden we je aan het voertuig in te ruilen voor een voertuig met een nieuwere motor. De Euro VI-motor is de nieuwste en heeft de schoonste prestatie.
Pas je motor aan
Als inruilen geen optie is, ga dan bij je leverancier of bij gespecialiseerde bedrijven na wat de mogelijkheden zijn voor een aanpassing aan de motor. Met verschillende aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je motor minder lokale uitstoot produceert.
Pas je je motor bijvoorbeeld aan om op gas te kunnen rijden, dan kun je nu al op 100% groengas rijden. In de veelgestelde vragen lees je meer over de mogelijkheden en waar je op moet letten.
Bijmengen van biobrandstoffen is strikt geregeld. Alle motoren zijn door de fabrikant afgesteld op bestaande brandstofstandaarden. Deze standaarden regelen op Europees niveau hoeveel biobrandstof er mag worden bijgemengd. Biobrandstoffen in het brandstofmengsel moeten dus voldoen aan deze afspraken. Dit zorgt ervoor dat voertuig en brandstof goed functioneren. Als de biobrandstof voldoet aan de standaard mag het gebruikt worden.
In gewone euro95 of diesel zit al een laag percentage biobrandstoffen. Dat is al in de euro95- en de dieselprijs verrekend. Groengas is aan de pomp goedkoper dan diesel en benzine. Voor hernieuwbare diesel betaal je per volle tank iets meer, maar dan rijd je wel 100% groen met je huidige voertuig. Soms wordt diesel aangeboden met 20% of 30% biobrandstof bijgemengd. Dan zijn de meerkosten iets lager. Dit tankstation publiceert bijvoorbeeld de prijzen van de verschillende brandstoffen en hernieuwbare brandstoffen op hun website
Het korte antwoord is: biobrandstof vervangt fossiel.
Het broeikaseffect komt door uitstoot van steeds meer CO2 in de atmosfeer, afkomstig van fossiele brandstoffen. Gebruik van biobrandstoffen doorbreekt dit. Bij biobrandstoffen is de kringloop als volgt: planten nemen koolstof uit de lucht op en gebruiken het als bouwstof. Van deze bouwstof wordt brandstof gemaakt. Verbranding geeft weer koolstof die planten weer opnemen: een gesloten kringloop en geen toenemende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.
De in Nederland gebruikte biobrandstoffen in diesel zijn bijna volledig gemaakt van afval- en reststromen. Groengas wordt veelal gewonnen uit (riool)waterzuivering. Voor benzine komen de bijgemengde biobrandstoffen (voornamelijk ethanol) in grote mate uit gewas-gebaseerde grondstoffen. De brandstoffen kunnen in Nederland zijn gemaakt of ingekocht van buitenlandse (meestal Europese) bedrijven.
Lees hierover ook deze blog van Eric van den Heuvel, directeur Platform Duurzame Biobrandstoffen.
Klopt. In elke liter benzine of diesel die je tankt zit momenteel zo’n 5% tot 7% biobrandstof. Een auto met gasmotor kan op 100% groengas rijden. Ethanol kan probleemloos toegevoegd worden tot 10% in de meeste benzineauto’s en hernieuwbare diesel tot 30% in dieselvoertuigen. Sommige autofabrikanten zien ook geen problemen met 50% of zelfs 100% hernieuwbare diesel in hun nieuwste modellen.