We hebben de belangrijkste informatie over de elektrische motor hier voor je op een rij gezet. Op Nederland Elektrisch staat alle informatie over elektrisch rijden verzameld.
Elektrisch rijden
Zeker als er op groene stroom gereden wordt, maakt elektrisch rijden zero-emissietransport mogelijk. Het voordeel van elektrische aandrijving is dat deze motoren voldoen aan de strenge CO2-normen die Brussel vanaf 2030 aan motoren voor zwaar bedrijfsverkeer stelt.
In Nederland rijden al veel bussen met een batterij-elektrische aandrijving. Met elektrische trucks wordt op dit moment veel geëxperimenteerd. Ook voor zwaar wegvervoer wordt de elektrische aandrijving onderzocht. Veel hangt af van de benodigde energieopslag in de batterij en het oplaadvermogen van de motor. Voor zwaar verkeer is bovendien de energiedichtheid van de energiedrager van belang. Op dit moment vindt daarom veel onderzoek plaats naar of en hoe voertuigen voor zwaar wegtransport batterij-elektrisch kunnen rijden. Hybride voertuigen vormen een goede optie. In landen als Zweden, Duitsland en Frankrijk zijn ook andere opties op de markt: denk bijvoorbeeld aan de trolleybussen in Hamburg of Nancy.
Waterstofelektrische aandrijving
Ook waterstofelektrische aandrijving is mogelijk. Door waterstof opgewekte hernieuwbare elektriciteit kan worden opgeslagen met directe elektrolyse in waterstof. Dat systeem maakt 100% fossielvrij rijden op groene waterstof mogelijk.
E-fuels
Door een speciale opslagtechniek kunnen waterstof en hernieuwbare elektriciteit ook worden omgezet in hernieuwbare brandstoffen die lijken op de conventionele brandstoffen waar voertuigen nu op rijden, zoals diesel of gas. De brandstoffen die door middel van deze techniek, ook wel power-to-gas of power-to-liquid genoemd, worden vervaardigd, zullen naar verwachting in het komende decennium op de markt komen.
Door de vraag naar fossielvrije alternatieven voor transport stijgt de vraag naar biobrandstoffen. Dit vergroot de vraag naar groene grondstoffen. Deze vraag leidt tot meer productie en daarvoor moeten we meer grondstoffenstromen (zoals onbenutte reststromen) op een lang-volhoudbare, duurzame manier gaan organiseren.
Dit zijn deels dezelfde grondstoffen die ook nodig zijn voor andere producten in de biobased economy. Zo organiseert de vraag naar biobrandstoffen ook de grondstoffen voor bijvoorbeeld de groene chemie.
De in Nederland gebruikte biobrandstoffen in diesel zijn bijna volledig gemaakt van afval- en reststromen. Groengas wordt veelal gewonnen uit (riool)waterzuivering. Voor benzine komen de bijgemengde biobrandstoffen (voornamelijk ethanol) in grote mate uit gewas-gebaseerde grondstoffen. De brandstoffen kunnen in Nederland zijn gemaakt of ingekocht van buitenlandse (meestal Europese) bedrijven.
Lees hierover ook deze blog van Eric van den Heuvel, directeur Platform Duurzame Biobrandstoffen.
In Nederland moeten biobrandstoffen voldoen aan Europese regels en Nederlandse wetten, met hoge eisen voor duurzaamheid. De grondstoffen mogen niet afkomstig zijn van (kwetsbare) natuurgebieden. Leveranciers en iedereen in de productieketen moeten gecertificeerd zijn. Zij leggen verantwoording af aan de Nederlands Emissieautoriteit. Dit is een belangrijk middel om te controleren dat we biobrandstoffen gebruiken zonder nadelige effecten voor mens en planeet.