Jij hebt een ander soort (aangepaste) motor en op basis van jouw antwoorden adviseren we je het volgende.
Kosteneffectiever produceren
Goed dat je de opties voor duurzaam rijden verkent! Op de markt zijn aangepaste motoren verkrijgbaar voor alternatieve hernieuwbare brandstoffen zoals bio-DME en ED95. Deze hernieuwbare dieselvervangers worden vooral interessant als ze op grote schaal kosteneffectief te produceren zijn. Alternatieve brandstoffen als bio-DME of ED95, of andere opties als ethanol of bio-methanol, kunnen in dat geval een goedkope hernieuwbare brandstofoptie worden.
Betere beschikbaarheid
De motoren die op DME en ED95 kunnen rijden, zijn al ontwikkeld en presteren goed op de verminderde uitstoot van lokale emissies. Op dit moment zijn hernieuwbare brandstoffen als bio-DME of ED95, of andere opties als ethanol of bio-methanol echter nauwelijks beschikbaar aan de pomp. Wel is het mogelijk de brandstoffen snel beschikbaar te maken op besloten vulpunten. Wellicht kunnen partijen in de toekomst zelfs thuisbezorging gaan aanbieden.
Hoe deze opties zich verder gaan ontwikkelen en hoe de kosten gaan uitpakken, zal door voortdurende ontwikkelingen en demonstraties van kennis en innovaties op korte termijn verder duidelijk worden. Lees ook de presentaties van het kennisseminar Engine Developments and Renewable Fuel Option.
Door de vraag naar fossielvrije alternatieven voor transport stijgt de vraag naar biobrandstoffen. Dit vergroot de vraag naar groene grondstoffen. Deze vraag leidt tot meer productie en daarvoor moeten we meer grondstoffenstromen (zoals onbenutte reststromen) op een lang-volhoudbare, duurzame manier gaan organiseren.
Dit zijn deels dezelfde grondstoffen die ook nodig zijn voor andere producten in de biobased economy. Zo organiseert de vraag naar biobrandstoffen ook de grondstoffen voor bijvoorbeeld de groene chemie.
De in Nederland gebruikte biobrandstoffen in diesel zijn bijna volledig gemaakt van afval- en reststromen. Groengas wordt veelal gewonnen uit (riool)waterzuivering. Voor benzine komen de bijgemengde biobrandstoffen (voornamelijk ethanol) in grote mate uit gewas-gebaseerde grondstoffen. De brandstoffen kunnen in Nederland zijn gemaakt of ingekocht van buitenlandse (meestal Europese) bedrijven.
Lees hierover ook deze blog van Eric van den Heuvel, directeur Platform Duurzame Biobrandstoffen.
Klopt. In elke liter benzine of diesel die je tankt zit momenteel zo’n 5% tot 7% biobrandstof. Een auto met gasmotor kan op 100% groengas rijden. Ethanol kan probleemloos toegevoegd worden tot 10% in de meeste benzineauto’s en hernieuwbare diesel tot 30% in dieselvoertuigen. Sommige autofabrikanten zien ook geen problemen met 50% of zelfs 100% hernieuwbare diesel in hun nieuwste modellen.