Goed dat je overweegt om een voertuig met een gasmotor te kopen! Trucks die op Compressed Natural Gas (CNG) of Liquified Natural Gas (LNG) rijden kunnen in principe allemaal 100% fossielvrij rijden op groengas (bio-CNG) of bio-LNG. De Euro VI-gasmotoren rijden schoon en zuinig. Groengas is in Nederland goed te verkrijgen en de prijs is zelfs goedkoper dan diesel. Op de kaart kun je zien waar je groengas kunt tanken.
Over gasmotoren
De voordelen
Trucks met gasmotoren komen zo uit de fabriek, maar ook bestaande dieselmotoren kunnen aangepast worden tot gasmotor. Rijden op gas biedt veel voordelen. Zo produceren gasmotoren minder uitstoot van fijnstof in vergelijking met dieselmotoren. De uitstoot van NOx blijft vergelijkbaar. Ook rijden trucks op gas stiller dan trucks met een dieselmotor. Wel hebben voertuigen op gas een grotere tank nodig voor dezelfde afstand als voertuigen op dieselbrandstof, of zullen deze vaker moeten worden bijgetankt.
LNG en LPG
Bij je brandstofleverancier kun je nagaan wat de mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van 100% bio-LNG of een mengvorm. Het produceren en tanken van bio-LNG is technisch mogelijk, maar op dit moment is de brandstof nog nauwelijks beschikbaar in Nederland. Een truck die op LPG rijdt, kan in principe ook 100% groen rijden, maar ook groene LPG is in Nederland nog niet beschikbaar. Er wordt hard aan gewerkt om de bio-LNG en groene LPG ook hier verkrijgbaar te maken.
Lees de veelgestelde vragen voor meer informatie over de volledige kosten van een gasmotor in vergelijking met die van een dieselmotor.
Nog efficiënter
De Europese Commissie stelt vanaf 2030 strengere CO2-normen aan motoren van zware bedrijfsvoertuigen. Verwacht wordt dat vooral gasmotoren nog een efficiëntieslag kunnen maken, waardoor deze verbrandingsmotoren in de toekomst kunnen voldoen aan de aangescherpte CO2-normen. Overigens vindt in 2023 een evaluatie plaats van de huidige Europese CO2-norm. Belangrijk is om ook de inzet van hernieuwbare brandstoffen in overweging te nemen voor het beoordelen van de CO2-prestatie van zwaar wegtransport. Lees hierover meer in de veelgestelde vragen.
Klopt. In elke liter benzine of diesel die je tankt zit momenteel zo’n 5% tot 7% biobrandstof. Een auto met gasmotor kan op 100% groengas rijden. Ethanol kan probleemloos toegevoegd worden tot 10% in de meeste benzineauto’s en hernieuwbare diesel tot 30% in dieselvoertuigen. Sommige autofabrikanten zien ook geen problemen met 50% of zelfs 100% hernieuwbare diesel in hun nieuwste modellen.
Bij elke tankbeurt tank je nu al zo’n 5 a7% biobrandstoffen. Dat zit standaard bijgemengd. Met een benzineauto kun je ook e10 tanken, als de auto daarvoor geschikt is. Bij een continue groeiend aantal tankstations in Nederland kun je terecht voor 100% groengas of voor diesel met hogere mengsels hernieuwbare diesel.
Elektrische auto’s gaan er steeds meer komen. Maar niet iedereen kan nu al overstappen. En rijdt voorlopig nog met een brandstofmotor. Inzet biobrandstoffen brengt het gebruik van fossiele brandstoffen nu al terug. En daarmee gaat de CO2-uitstoot van bestaande voertuigen omlaag. Als alle bestaande auto’s met brandstofmotor op meer biobrandstoffen rijden, dan levert dat per direct een grote CO2-winst op.